Månadsbrevet December

I huvudena på en hoper trettonåringar

Ganska snart efter min flytt hit till Visby blev jag headhuntad av kommunen för att delta i en satsning på kultur för skolelever. Skapande Skola kallas den, och tanken är att professionella kulturarbetare ska komma ut i skolorna och utifrån sina kompetenser inspirera elever och lärare att använda det konstnärliga skapandet som ett sätt att uppnå läroplansmålen i vissa ämnen.
Kul förstås, och bra!
Tillsammans med en bildkonstnär, en slöjdare och en skådespelare åker jag nu runt till Gotlands 7:or i ett pilotprojekt som vi har valt att kalla ”Vykort från Klintehamn”. Min uppgift är att i en berättelseworkshop hjälpa eleverna att komma på berättelser från sin hemort. Berättelserna ska vara helt påhittade, och jag har valt att låta eleverna skapa dem som kollektiva improvisationer. Med hjälp av en mall som följer en enkel dramatisk kurva skapar eleverna historier som de sedan ger en litterär form. Några veckor senare utvecklas och gestaltas berättelserna tillsammans med konstnären, slöjdaren och skådespelaren.

Det är förstås ett risktagande att låta eleverna improvisera fram berättelser som sedan ska hålla för bearbetning i flera veckor framöver. En improvisation är trots allt en improvisation. Möjligheten att det blir pannkaka av berättelsen är stor. Men vi valde att ta den risken. Vi tyckte att det var viktigt att förmedla känslan av lust och prestigelöshet som improvisationskonsten bär med sig.

Eleverna har uppenbaligen kul under mina besök, och berättelserna som har uppstått ur elevernas grupp-improvisationer har blivit mycket intressanta.

De kan till exempel låta såhär:
Det var en gång en DAMP-unge på Sudret.
Varje dag fick han damp på sin mamma (få damp = slang för att blir arg).
Men så en dag fick han damp på sin pappa istället.
Därför rymde han till en cirkus.
Sedan den dagen har han DAMP på cirkusen istället.

Eller såhär:
Det var en gång en nätpedofil i Visby som hette Sexy_123.
Varje dag porrchattade han med småflickor.
Men så en dag gick han ut på stan.
Detta ledde till att han våldtog en flicka.
Sedan den dagen våldtar han bara pojkar.

Jag drabbades först av panik vid tanken på att jag nu måste vara konsekvent och låta eleverna arbeta seriöst med dessa berättelser i flera veckor. Det är lätt att se dem enbart som provokationer, mot oss vuxna och mot varandra, och därför hade det kanske varit bekvämare att avfärda dem, och be eleverna att vara lite seriösa och hitta på något nytt.
Men å andra sidan; konst – ska den inte vara provokativ? Är det inte fantastiskt att eleverna faktiskt väljer att berätta detta, och att historierna dessutom är sprungna ur improvisation? Om man tar berättelserna på allvar säger de naturligtvis jättemycket om vad som rör sig i dessa trettonåringars huvuden.
Innan man jobbar vidare med berättelserna måste man förstås försäkra sig om att de inte förtäckt handlar om någon eleverna känner. Gör de inte det, är de säkert ett allmänt uttryck för deras vardag, och därmed ett bra stoff att arbeta vidare med. Med rätt stöd till eleverna kan de här historierna utvecklas till rika konstnärliga uttryck för våra ungdomars liv. Det gäller för oss som är med i projektet att stödja berättelserna så mycket som möjligt.

Som ledare för berättandet kan jag ställa följdfrågor till berättelsernas upphovsmän:
Varför fick DAMP-ungen damp på sina föräldrar? Hur är det att vara en DAMP-unge? Varför rymde han just till en cirkus? Hade samma sak hänt om han hade varit en tjej?
Och pedofilen; vad hände egentligen när han gav sig på flickan? Man undrar om hon var en combatflicka som hade gått en bra självförsvarskurs. Eller om detta är ett sätt att berätta om homosexualitet, och varför det i så fall måste göras på det här viset.

Mitt äventyr med ungdomarna håller på i några veckor till. För ungdomarna själva tar skaparäventyret förhoppningsvis aldrig slut. Du kan höra med om projektet i SR Radio Gotlands reportage från Södervärnsskolan den 9 januari 2009 om du klickar här

Pauline


Tillbaka till månadens nyhetsbrev
Läs om min workshop ”Lust att skriva”.