Månadsbrevet Oktober/November

 

Romanhöst

 

Nu är det bara två veckor kvar tills årets stora romanhändelse går av stapeln! Jag talar om den gigantiska litterära folkrörelsen National Novel Writing Month, som förra året lockade närmare 80 000 deltagare att skriva varsin roman på en månad.

   Jag är själv egentligen inte så förtjust i massaktiviteter; har aldrig gillat festivaler, vårrus och fackeltåg, men den här idén får ändå mitt hjärta att börja banka. Här har man chansen att både få sitta ifred och skriva och att vara delaktig i en världsomspännande aktion.

   Vad är då detta för någonting? Kortfattat kan man säga att det är ett sätt att närma sig konsten att skriva en roman. Tiotusentals människor världen över anmäler sig (kostnadsfritt) till projektet den 1 november och utmanar därmed sig själva (och varandra) att skriva en 175 sidor (50 000 ord) lång roman innan månaden är slut. För alla som drömmer om att skriva en roman, men som skjuter det på framtiden för att det verkar sluka så mycket tid och kraft, är detta det gyllene tillfället att göra slag i saken.

   Eftersom tiden är så pass begränsad – det är meningen att romanen ska skrivas medan man lever sitt vanliga liv med jobb, familj och allt som hör vardagen till – är det enda som räknas i NaNoWriMo antalet ord och sidor man får ur sig. Kvantitet går före kvalitet med andra ord. Det är det som är poängen med det hela. Projektets våghalsighet tvingar deltagaren att sänka förväntningarna på sig själv, ta risker och skriva allt vad tygen håller.

   Man tvingas skriva skräp. Genom att skriva så intensivt ger man sig själv tillstånd att skriva skräp. Var och ens inneboende kvalitetspolis och meningsbyggnadskommissarie skickas på kollo en månad, eftersom man inte hinner med dem. Man har chansen att bygga en romanvärld av textmassa utan att hinna riva ner något. Redigera får man göra senare.

   Och medan man sitter och skriver, skriver man i vetskap om att runt om i världen sitter tusentals andra deltagare och brottas med romanskrivandets bekymmer och glädjeämnen precis som man själv. Det finns communities och bloggar på hemsidan för den som vill dela sina egna och andras framgångar och tillkortakommanden. Förra året anmälde sig som sagt nästan 100 000 människor till projektet. 15 000 av dem lyckades skriva en roman!

 

Vill du veta mer kan du gå in på NaNoWriMos hemsida och läsa vidare. Jag rekommenderar att du börjar under fliken ”About”. För dig som vill läsa mer om filosofin bakom det hela och få härliga peppande tips, rekommenderar jag också grundaren Chris Batys bok ”No plot? No Problem!” Idén med boken är att du med fördel kan slänga dig ut i romanprojektet utan att ha en aning om vad din text ska handla om. I sann improvisatorisk anda.

 

Tillbaka till månadens nyhetsbrev
Läs om min workshop
”Lust att skriva”.