För mig är skrivandet en lek. I första hand lek, och i andra hand allvar. Det är inte lika farligt att misslyckas när man leker. Därför blir det lättare att pröva nya saker. Och sen, när man har prövat något, då kan man se om man vill ta det man har prövat på allvar.
När jag som författare möter min publik handlar mötet oftast om detta. Ibland gör jag traditionella författarbesök och pratar om mina böcker, men ännu hellre aktiverar jag mina åhörare i någon form av workshop. Jag kallar mina workshops ”Lust att skriva” just för att de väcker lust och mod att skriva. Jag använder mig av improvisationsteaterns metoder och av mina egna erfarenheter av att skriva.
Mod att misslyckas
Improvisationsteater - impro - bygger på modet att säga Ja. Ja till de egna impulserna, Ja till andras idéer. Den som säger Ja kan nämligen hamna var som helst. Och det är ju det som är essensen i att skapa.
Skapa det oväntade
Impro har lärt mig att vara uppmärksam på det oväntade i mitt eget tänkande, och att ta vara på de ögonblick av kollektiv skaparglädje som uppstår när jag improviserar tillsammans med andra. Under workshopen får deltagarna bland annat skapa skrivna och muntliga berättelser i små grupper. När en berättelse eller text föds ur ett kollektivt skapande får den mer kraft och möjligheter. Den tar vändningar som är oväntade för alla inblandade. Den belyser det oväntade i vars och ens sinne.
En grupp som vågar mer vinner mer
Impro är gruppstärkande. ”Lust att skriva” är en workshop som låter gruppen leka. Andan i gruppen blir mindre prestigefull. Här föds ett gott klimat att skapa i. Här föds lust och mod att skriva.
Upplägg
”Lust att skriva” lämpar sig bäst för grupper som känner varandra, eller håller på att lära känna varandra. Varje workshop är upplagd efter gruppens förkunskaper.
Läs om hur jag jobbar med:
en grupp vana skrivare.
en grupp ovana skrivare.
en grupp skrivande ungdomar.
en skolklass på högstadium eller gymnasium.
en gruppskådespelare eller improvisatörer
Uppföljning
Jag följer alltid ”mina” grupper och ledare en bit på den vägen. Du kan läsa mer om hur jag jobbar med uppföljning om du klickar här. Här på hemsidan finns också alltid färska tips
om hur du som ledare för en skrivargrupp kan arbeta vidare i lekens anda.
Referenser
Läs vad tidigare deltagare och lärare tycker om Lust att skriva.
Föreläsning
I min föreläsning om improvisationsteater och hur denna konstform har påverkat mig som författare, berättar jag bland annat om hur vissa improvisationstekniker lämnat spår i mina böcker. Föreläsningen är ungefär en timme lång och följs av en frågestund.
Läs om föreläsningen jag höll på Wiks folkhögskola.