När jag arbetar med ungdomar fokuserar jag på att gruppen ska känna sig så trygg som möjligt. Deltagarna arbetar i grupper om två eller tre, och ständigt med nya partners, så att alla har arbetat med alla till slut. Jag vill också undvika att någon eller några deltagare står i centrum för de andras uppmärksamhet, och därför gör vi inga övningar där delar av gruppen är publik.
Syftet med workshopen kan till exempel vara att ungdomarna ska hitta nya ingångar till sitt skrivande. Jag använder mig av improns sätt att uppmuntra till lek, och framförallt till misslyckande, för att locka deltagarna till nya sätt att skriva utan att tynga dem med prestationskrav. Vi jobbar mycket med spontanitet och att bejaka idéer.
Vi skriver både i grupp och enskilt. Den som författat en text i grupp blir delaktig i skapandet, men behöver inte ta något ansvar för texten. Både äran och ansvaret tillkommer hela gruppen.
Jag låter deltagarna arbeta med enkel dramaturgi utifrån improns sätt att bygga längre improviserade berättelser. Vi tittar också på hur man kan hitta till olika slags språk, och prövar bland annat att skriva monologer utifrån karaktärer deltagarna hittar på under min ledning.
Jag lägger alltid upp mina workshops efter samtal med gruppens ledare för att kunna anpassa övningarna till deltagarnas behov och önskemål.
Läs vad några av deltagarna i
Landstinget Uppsala Läns
skrivarkurs ”Unga Skrivare”
tyckte om workshopen.
Läs om hur jag jobbar med
uppföljning efter varje workshop.
Läs om hur jag jobbar med:
en grupp vana skrivare.
en grupp ovana skrivare.
en skolklass på högstadium eller gymnasium.
en grupp skådespelare eller improvisatörer.